The revolution Grinch…

Okej, gång på gång känner jag mig som den elake grinchen på den här bloggen. Allt som oftast handlar det om att jag inte sveps med i alla förhoppningar som finns hos många och främst iranier utomlands.

De senaste veckorna jag följt b.la. Ardalan Shekrabis väldigt passionerade Fackebook uppdateringar. Samtidigt läser jag kvällstidningarna, DN och SVD som skriver förhoppningsfullt om att det som hände i Egypten och Tunisien kan också hända i Iran för att oppositionen har sökt demonstrationstillstånd.

 Den 14/2 2011 det är dagen då det kommer att ske.  Miljoner människor att samlas på gatorna, demonstrera, dö, slåss ner men till slut resa sig och besegra diktaturen. Bara de får ett demonstrationstillstånd. Nu fick de inte ens det.

Men vi vet alla innerst inne att inget kommer att hända. Iran är inte Egypten eller Tunisien. Man slåss inte mot en regim som är står och faller med en eller två personer i toppen. Det finns inte heller en militär som kommer att ställa upp på folketssida när det krisar. Det finns däremot ett gäng Bassijs och Revolutionsgardister som är djuptideologiska och som gärna knäcker ett ben eller två för att stoppa ”israeliterna”.

Annonser

3 svar till “The revolution Grinch…

 1. Jag köper absolut det du säger, men som kontrast vore det kul att höra dig lägga ut texten om vilka förutsättningar som krävs för ett demokratiskt Iran på lång sikt. Vilka institutioner måste förändras? Vilka nyckelpersoner måste bort eller komma till? Sker det genom revolution eller genom förändring inifrån, och isåfall, från vilken institution?

 2. Många exiliranier eller ”iranier utomlands” talar om ideologier och politiker som hör hemma 1960 snarare än 2011. Andra har vanföreställande uppfattningar om iransk religion och iranska värderingar. Med sådana förutsättningar förstår jag att många romantiserar om revolutionen, som enligt de själva stått runt hörnet och väntat i tre decennier.

  Min vän, ett misstag som du och många andra gör är att avhumanisera paramilitärer och gardister. Dessa är en del av befolkningen från gräsrotsnivån i samhället. Att de knäcker folks ben på order låter inte troligt. Säkerligen finns det sådana individer inom säkerhetsapparaten, men jag tvivlar på att det är allmän egenskap hos en gardisterna.

  Två anledningar till varför det iranska etablissemanget inte rasar ihop som den tunisiska,

  1) Politikerna, paramilitärerna (t.ex. Basij, Ansar Hizbollah ) och gardisterna är utgallrade från samhällets alla nivåer. Vi talar inte om Ben Alis familj och ett par elit-familjer kring diktatorn som styr Tunisien. En sådan regim har ingen kontakt med sitt land. Dess medborgare och dess ledare är totala främlingar till varandra. Däremot har de flesta iranska familjer någon som är tjänsteman, gardist eller bara anhängare av republiken. Jag påpekar att Iran är har ett mer folkligt system än Tunisien.

  2) Iranier i allmänhet, och inte minst IRGC, drivs väldigt starkt av nationell suveränitet. Egenskapen att inte lyda under någon främmande makt. Det har hela 1900-talet varit ett bevis för. Ett ”öppnande” av den iranska politiken, där alla parter är inbjudna (inkl. förbjudna partier som Folkets Mujahedin, Folkets Fedayeen, Konstitutionella partiet, PJAK osv.) skulle enligt den iranska säkerhetsapparaten innebära ett återvändande av USA till iransk politik. Man har alltså mer att förlora än ideologi, utan även sin politiska självständighet.

  Tack för en bra blogg.

 3. Jocke; det kommer. Tar bara lite tid att skriva ner 😉

  KMR: Du har en hel del goda poänger. Jag försöker att hålla mig borta från de svulstigaste formuleringarna och generaliseringar om Bassijs och IRGC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s