En nöjd Ahmadinejad…

Gripandet av Jundullahs ledare Rigi är en stor och välbehövlig framgång för Ahmadinejad och regimen, både i inrikes- och utrikespolitiken.

Utrikes;

Om det är så att regimen inte fick någon som helst hjälp med att gripa Rigi så visar sig den iranska underrättelsetjänsten att den är kompetent. Samtidigt ger man främst Dubai och arabvärlden en spark i sidan för att dem inte lyckades gripa en internationell efterlyst terrorist. Iran lyckades gripa sin Bin Laden efter bara 5 månader av underrättelseverksamhet.

Men det viktigaste är trots allt inrikespolitiken. Regimen kommer att i veckor och månader framöver släppa nyheter och uttalanden från Rigi som ska visa att Jundullah hade kopplingar till USA. Detta kommer också göra det enklare för regimen att visa att USA fortfarande lägger sig i Irans interna angelägenheter och att USA ligger bakom oroligheterna efter presidentvalet osv.

Eftersom Jundullah främst har slagits för ett fritt och självständigt Baluchestan kan Ahmadinejad också slå på den stora nationalistiska trumman. Budskapet kommer att han är den sista utposten och garanten för en ”stark iransk nation” och att alternativet till regimen är sönderfall alá forna Jugoslavien.

Annonser

Ett svar till “En nöjd Ahmadinejad…

  1. Det är nog sannolikare att Rigi togs av Pakistan med hjälp av informationer från USA och överlämnades till Iran, efter det att regeringen i Pakistan har börjat ta itu med fundamentalistiska officerare i ISI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s