Framträdande personer…

En sak som var slående igår var bristen på framträdande personer inom regimen som var redo att ställa sig på de regimkritiska demonstranternas sida. Det var bara Karroubi och Mousavis fru som vågade sig ut för att beblanda sig med demonstranterna. Mousavi lyste med sin frånvaro. De övriga höll sig till regimens manus.

Rafsanjani och den tidigare presidenten Khatami valde att delta i de regimvänliga demonstrationerna. Det hade varit lätt för båda att bara hålla sig hemma men det gjorde dem inte utan valde att blidka Khamenei och sluta leden. Det visar att det ligger något i min tes om att Ashura demonstrationerna verkar ha varit en avgörande stund för många inom regimen som länge stod och vägde mellan Mousavi och Ahmadinejad. Det blev Ahmadinejad, med honom vet dem i alla fall vad dem får.

Annonser

2 svar till “Framträdande personer…

 1. Hej Majed

  Jag undrar bara i almenhet om du läser Mohammad Sahimis analyser på tehranbureau.com, och i så fall vad du tycker om dem. Sahimi brukar säga att förändringarna i Iran tar lång tid, och nertonar gärna förväntningarna till enstaka dagar.
  Han menar att 22 bahman visar på en ny fas. Regimen har lärt sig, och myndigheterna var väl förberedda. Det betyder inte att den gröna rörelsen har förlorat (mer än i stunden), men att de får ta till andra metoder än gatudemonstrationer. Ledarskap och formuleringen av politiska alternativ till regimen kommer att bli viktigare.
  Frågan är då, hur det skulle gå för sig och hur rörelsen kan kommunicera.

  • Tja,

   Sahimi håller nog samma linje som många andra, däribland mig själv. Det utifrån det du skriver – själv följer jag inte honom särskilt noga.
   Problemet för rörelsen är främst ledarskapet – stora delar av demonstranterna och Mousavi är knappast helt överens. Kommunikationen tror jag är ett mindre problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s