Vem vet vad som händer…

Regimen avverkar rättegångar och avrättningar på löpande band. Men teori från i höstas om att regimen inte skulle verkställa dödsdomar från demonstrationerna efter presidentvalet rämnade när regimen för någon vecka sedan avrättade två personer som sades ha kopplingar till rojalister och Mujaheddin.

Nu väntar ytterliggare dödsdomar och det var Ashura demonstrationerna som fick fördämningarna att rämna. Även om dem för ett ögonblick fick regimen att skaka så har dem på medel långsikt visat sig vara kontraproduktiva för oppositionen. Bristen på ledarskap, uppdämt ilska och regimens egna säkerhetsstyrkor såg till att demonstrationerna blev våldsammare än tidigare.

Detta har Khamenei och Ahmadinejad sedan skickligt använt i propagandan och lyckats övertyga hög och medelrankade regimföreträdare som tidigare haft sympatier med Mousavi att sluta leden och härda ut de 4 år som Ahmadinejad har kvar. Det gick så pass långt att det ryktades om att Rafsanjani, Karroubi och till och med Mousavi nu skulle kunna tänka sig att erkänna Ahmadinejad i utbyte mot någon form deal.

Om det var fallet så verkar även den strategin har misslyckats för oppositionen. Dödsstraffen och Mousavis uttalande idag kan tolkas så. En annan tolkningen som är mer apokalyptisk för oppositionen är att Karroubi och Rafsanjani valt att överge Mousavi.

Det var Mohsen Rezai nära allierad med Rafsanjani som först gick ut och tolkade Mousavis uttalande efter Ashura demonstrationerna som ett tecken på att Mousavi hade mjuknat och var redo för ett avtal. Någon vecka gick Karroubis son ut och hävdade att hans far var redo att erkänna Ahmadinejad som president.

En tredje möjlighet är att det råder status-quo. Att positionerna fortfarande är låsta och att Khamenei väljer att löpa linan ut och krossa motståndet. Rättegångarna och avrättningarna används för att visa att regimen verkligen menar allvar att den tid då regimen nöjde sig med att fängsla dissidenter är förbi – nu är det hårdhandskar som gäller.

Den 11e februari firar regimen sin årsdag och samtidigt en möjlighet för oppositionen att demonstrera. Uppslutningen bakom oppositionens demonstrationer kommer att visa huruvida Khamenei är framgångsrik eller inte.

Annonser

2 svar till “Vem vet vad som händer…

  1. Hoppas MKO får större inflytande. Folket börjar inse att de inte är så dumma i alla fall! Kom inte och prata om att de är terrorister… kolla på alla domstolsprövningar bara, alla säger samma sak, de är ingen sekt, de är inga terrorister.

  2. Sorry att göra dig besviken men chansen att MKO skulle få större inflytande är tämligen icke-existerande. Dem har rätt stora problem i Irak och inne i Iran är dem en försvinnande grupp.

    Jag hävdar inte att dem är terrorister utan bara galna sekterister. Och organisationer som kidnappar sina egna medlemmar och har synpunkter på deras sexliv och äktenskap ska betecknas som sekter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s