Rafsanjani, krisen måste lösas…

Rafsanjani har legat rätt lågt sedan Ashura demonstrationerna och har förmodligen använt sig av allierade som Rezai till att få till någon form av kompromiss med Khamenei.

Men under en pressträff så sa han att krisen mellan olika politiska fraktioner i Iran måste lösas och att företrädarna borde följa Khameneis ledarskap. Samtidigt som han uppmanade ”nationen” att följa lagen och inte den i egna händer. Om man följer dessa två principer så kommer balansen att återuppstå och friktionerna att försvinna, menade Rafsanjani.

På frågan om varför han varit tyst sedan demonstrationerna i juni så förnekade han att han legat lågt och menade att han hela tiden jobbat för att hitta en lösning men samtidigt medvetet undvikit mediahypen.

Nu har jag inte läst hela uttalanden från pressträffen och det är därför svårt att se och hitta nyanserna i varje uttalande som är så viktigt i iranskpolitik och främst när det kommer till att tolka Rafsanjani.

Men om detta stämmer så visar det på det jag trodde, nämligen att Ashura protesterna fått de som tidigare varit tveksamma inom regimen att ta sin hand från Mousavi och beslutat sig för att Khamenei och Ahmadinejad är det säkrare valet. Det betyder visserligen inte att problemen är över för Khamenei och Ahmadinejad däremot att de nu har friare händer och att hotet om en palatskupp är för tillfället borta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s