Iran vs Saudiarabien

Iran och Saudiarabien har aldrig varit särskilt goda vänner. Men på senare år har spänningarna dock ökat. Irans kärnvapenprogram har fått saudierna att bli allt mer nervösa samtidigt som båda länder slåss om att vara regionens stormakt.

Nu bråkar Iran och Saudiarabien om Yemen och för kanske ett indirekt krig mot varandra. Saudierna som förnekar att dem direkt är inblandade i stridigheterna i Yemen stödjer regeringen där med vapen och råd till att bekämpa Houthi gerillan och även Al-qaida. Samtidigt anklagas Iran för att beväpna Houthi-gerillan för att slåss mot Yemen.

Så i onsdags gick Ahmadinejad till direkt attack mot Saudiarabien och sa att ”Saudiarabiens uppgift var att agera storebror och medla mellan parterna i konflikten och upprätta fred mellan muslimer. Istället har saudierna attackerat och fällt bomber över muslimerna i norra Yemen”.

Att attackera och anklaga saudierna och Wahabismen för att bara vara ulvar i muslimska kläder är ett populärt budskap i Iran och uttalanden mot Saudiarabien är något som både nationalister och troenden gillar.

Saudiska utrikesministeriet gillade inte anklagelsen och sa att den enda part som lägger sig i Yemens interna angellägenheter är Iran.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s