Ny taktik?

Dagen efter att Mousavi skrivit sitt brev med sina 5-krav punkter gick presidentkandidaten tillika nära allierad med Rafsanjani Mohsen Rezai ut och sa att Mousavi nu hade närmat sig regimen. Anledningen var att Rezai upptäckte att Mousavi inte längre krävde nyval eller att Ahmadinejads regering saknade legitimitet. Rezai var den första av presidentkandidaterna som drog tillbaka sitt klagomål om valfusk.

Rezai fortsatte med att Mousavis nya linje öppnar upp för försoning mellan oppositionen och regeringen. Det i ett brev till Khamenei. Han uppmanade Khamenei att tvinga båda parterna till samtal och försoning och uppmanade honom att hålla de extrema krafterna i båda läger i schack.

Detta känns så klassiskt Rafsanjani – han försöker att hitta en tredjeväg där han kan komma ut som en vinnare. Genom att få Mousavi att backa lite så vill han att Khamenei håller ett hårdare grepp om Ahmadinejad och dämpar fanatikernas framfart. Det ger Khamenei också möjligheten att återgå till sin roll som opartisk betraktare och domare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s