Flykten från Tehran?

Motstridiga uppgifter kommer nu om vad som hänt Mousavi och Karroubi. Regimen hävdar att de flytt Teheran från folkmassan och beskyddas nu av revolutionsgardet. Medan Karroubis son hävdar att båda fortfarande är kvar i Tehran och att hans far till och med deltagit på en del möten under dagen.

Regimen har ett tydligt syfte med att sprida denna form av information – nämligen att visa för sina egna anhängare att Mousavi och Karroubi är rädda för dem och därmed ge dem en känsla av makt. Samt för att visa sina motståndare att deras ledare är svaga och att till och med dem som tidigare varit så modiga nu är rädda och flyr.

Fast och andra sidan vore det ett högt spel att spela. Det skulle vara väldigt enkelt för Mousavi och Karroubi att bevisa regimen fel – det är bara att dem själva förnekar att dem lämnat Teheran eller ännu bättre bara sticker ut huvudet genom fönstret och visar sig.

Så det får mig att tro att antingen har regimen rätt och något fick Mousavi och Karroubi att lämna Teheran och då var det inte bara den stora pöbelns ilska utan det måste ha varit konkreta hot mot dem och deras familjer. Eller så sitter dem i husarrest som gör att regimen kan kontrollera deras möjligheter att kommunicera.

Detta kan också vara ett sätt för regimen att försvara Mousavi och Karroubi – att hävda att dem inte längre är Teheran och särskilt påpeka att dem under Revolutionsgardets beskydd. Detta skulle regimen inte göra om man verkligen var ute för att skada Mousavi och Karroubi. I alla fall inte just nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s