Polisen inte problemet…

Polisen i Tehran förnekar att dem skulle ha skjutit ihjäl fyra personer. De erkänner att skottlossning ska ha förekommit men att det inte var polisen som stod för det. Jag är nog redo att köpa polisens version. Polisen försöker att hålla en relativ lågprofil. Även i samband med dem stora demonstrationerna i somras fanns det många vittnesmål om hur poliser ibland hjälpte studenterna att komma undan Bassijs och hur demonstranterna hjälpte poliser som råkade illa ut. Det beror på att poliserna oftast är vanliga människor som visserligen följer order från fascister men dem själva är inte det.

Fascister utan samveten finns det dock gott om hos Bassijs och Revolutionsgardet. DNs Nathalie Besér förutspår att regimen är illa ute den dagen polisen vägrar att ta order från Revolutionsgardet så är regimen hotad på allvar. Jag tror inte det. Regimen och Ahmadinejads öden är inte sammansvetsade med den iranska polisens, det skulle vara  korkat och riskabelt. Istället har regimen och Ahmadinejad likt många andra diktaturer byggt upp diverse  konkurrerande våldsapparater och underrättelsetjänster som enbart är lojala mot regimtoppen.

Ta Bassijs tillexempel. En hel del av deras medlemmar är vanliga människor som dyker upp och agerar proffsdemonstranter när Ahmadinejad ska tala och regimen behöver bilder på stora folkskaror. Oftast i utbyte mot matkuponger eller jobb. Men samtidigt är Bassijs en välorganiserad gäng fanatiker som inte drar sig för att sent en natt attackera en studentkorridor och mörda oskyldiga studenter. De är villiga att använda precis så mycket våld som krävs och anser att det är rättfärdigt.

Bassijs är en del av Revolutionsgardet som kanske är den viktigaste våldsapparaten i Iran. Det är Revolutionsgardet som är de stora vinnarna på Ahmadinejads presidentperiod. Ingen annan organisation har tjänat så mycket pengar och inflytande under Ahmadinejads fem år. Det är också Revolutionsgardet som sitter på de största vapnen och är mest välorganiserade inte den iranska armén.

Det stora problemet är att även om polisen skulle vägra att skjuta mot demonstranterna så finns det gott om andra som är villiga att göra det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s