Nya protester…

Det kommer nu kontinuerligt rapporter om nya protester i Iran och med det kommer det rapporter om skottlossning och gripanden. Det är svårt att bedöma hur stora och allvarliga dessa sammanstötningar är på en makroplan. När reform och studentrörelsen sist hade lite liv i sig var det också demonstrationer regelbundet men oftast var dem begränsade och hade liten politiskt påverkan.

Det verkar vara så även denna gång. Regimens kontrollapparat har hyffsat bra koll på läget. Trots att man stundtals klantar till det på propaganda avdelningen så har säkerhetsstyrkorna koll på läget.

Skillnad mellan då och nu?

Skillnaden mellan denna våg av demonstrationer och den i slutet av 90- och början av 00-talet ska vara att demonstranterna denna gång inte bara är studenter och att rörelsen nu har en ledare i Mousavi som till skillnad från Khatami vågar stå upp emot Khamenei.

Problemet är att det politiskt inte spelar så stor roll så länge demonstranterna är så pass små att de kan kontrolleras av säkerhetsstyrkorna och till stor del är förlagda i Tehran. De politiska effekterna blir då försumbara. På ledarfronten är det inte heller något nytt. Att den brittiska tidningen Times utsåg Neda Soltani till årets person är ett tecken på hur ledarlös den iranska oppositionen är.  Även om historien kring Neda är oerhört hjärtskärande och tragisk så visar det på bristen på andra ledarfigurer att hänga den benämningen den iranska oppositionen på.

Men Mousavi då?

Han är inte en helt enkel person att samlas kring heller. Det är ganska uppenbart att det finns en gigantisk skillnad mellan hur iranier i exil ser och kräver av oppositionen och vad iranier i Iran kräver av den. Exiliranier väntar fortfarande på den perfekte hjälten – en Messias liknande figur som en dag ska helt plötsligt kliva fram och leda folket genom en segerrik revolution som i en handvändning förvandlar Iran till en modern demokrati.

Ett bevis på det är den smått komiska debattartikeln i sydsvenskan skriven av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Hon börjar med att förklara att det inte finns en iransk opposition och avslutar sedan med att avkräva besked från den iranska oppositionen i en rad högst impopulära och kontroversiella frågor.

Som att den iranska oppositionen i den mån den existerar håller årsmöten med motionsbehandling och för att vara helt ärligt, frågan om kurdernas självständighet kommer inte att vara en röstvinnare. Skulle Mousavi gå ut och säga att han är för ett fritt Kurdistan så skulle regimen inte behöva röra honom utan den nationalistiska folkmobben skulle lyncha honom åt regimen.

Många exiliranier inser inte heller att deras bästa chans för en demokratiseringsprocess och att bli av med Khamenei ligger i att någon likt Mousavi lyckas. En person inom regimens egna strukturer som bara behöver tillräckligt mycket folklig stöd för att ställa till oordning inom de egna leden, typ en Gorbatjov. Det här fattar iranier inne i Iran.Jag tror inte att dem som demonstrerar gör det för Mousavis skull däremot har dem hittat en person som dem tror kan röra om och ge dem en amningens mer frihet och andningsutrymme att kunna bygga vidare på.

Annonser

Ett svar till “Nya protester…

  1. Nej, Mousavi är knappast Irans framtid utan bara ett halmstrå av hopp som den heterogena oppositionen klänger sig fast på. Iran har legat i en trettioårig politisk koma p.g.a. besvikelsen och desillusionen som blev resultatet av revolutionen 1979. Nu börjar folket äntligen vakna ur denna törnrosasömn. Med den nya politiska medvetenheten och en försvagad och splittrad regim finns det iaf ett litet hopp att nya ledare ska träda fram på den politiska arenan. Ledare som inte bara vill ha makt själva utan verkligen önskar att reformera landet och ta det ut från det medeltida mörker och totala isolering som det nu befinner sig i. Låt oss därför hålla tummarna för de modiga demonstranter som idag vågar sina liv för en bättre framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s