Montazeris död och reaktionerna…

Att det skulle bli lite småoroligt i samband med Montazeris begravning var väl ingen hög-oddsare. Det intressanta skulle vara att se vilka som deltog på begravningen och vad den officiella reaktionen skulle bli. Nu är den bilden lite klarare.

Politiska reaktioner

Efter Montazeris död uppmanade ett flertal storayatollor befolkningen att sörja Montazeris död. Mousavi och Karroubi krävde båda genast att måndagen skulle utropas till en nationell sorgedag (väl medveten om att Khamenei aldrig skulle göra det) och sa att dem själva kommer att delta på begravningen.

Regimen förstod genast vart detta barkade åt och grep ett par av Montazeris närmaste anhängare bland annat Ahmad Qabel. Ett flertal andra anhängare till Montazeri ska ha fått varningen att de skulle gripas om de syntes på begravningen.

Efter Montazeris död tog det flera storayatollor högst någon timme att utfärda sina kondoleanser. För Khamenei tog det en halvdag och hans uttalande går kanske som bäst att beteckna som ett vänligt sätt att sparka på en död. Khamenei skriver att Montazeri visserligen stod Khomeini nära i början av revolutionen men han kan inte heller undgå att berätta om incidenten som ledde till Montazeris fall. Även Rafsanjanis uttalande över Montazeris död var rätt o-känslosam. Det var Rafsanjani som låg bakom Montazeris fall som i sin tur ledde till att Khamenei tog över efter Khomeini.

Den politiska striden

Ahmadinejad har varit helt tyst om Montazeris död. Men  hans anhängare har dock varit flitigare. En hel del tidningar och webbsidor med koppling till Ahmadinejad valde att håna och attackera Montazeri. Bland annat för hans politiska aktiviteter mot den islamiska revolutionen och för att ha skyddat ”RHashemi gänget”.

Enligt uppgifter så nådde inte nyheten om Montazeris död det iranska folket förrän runt 13.00 trots att han dog tidigt på morgonen. Det ska ha berott på att regeringen och ministeriet för islamisk guidning beordrat nyhetsredaktionerna att ignorera nyheten. Men tvingats till att sända nyheten ändå. En intressant del var att reportaget om Montazeri ska endast ha  innehållit ett konstaterande om att Montazeri var död och en intervju med en läkare som förklarade att han dog av naturliga orsaker.

Folkliga reaktioner

Ska väl sägas ha varit måttliga. Ett par tusen människor ska genast ha rest till Qom för att delta i begravningen och ett par tusen andra anhängare ska ha samlats hos andra storayatollor för att sörja.

Montazeris födelsestad Najafbad ska ha helt stängts igen. Butiker, caféer och restauranger ska ha stängt för dagen av respekt för Montazeri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s