En dålig farsa och tre vilsna ungdomar…

Jag måste säga att jag är lite förvånad över hur många västerlänningar som ”råkar” hamna på felsida av gränsen de senaste åren. Antingen är det så att den iranska regimen är mer benägna att arrestera vilsna turister, att GPS inte fungerar runt Irans gränser, att alla som grips kanske inte är heeelt vanliga turister eller att antalet turister runt Irans gränser har ökat nu när folk återigen kan åka mellan Iran och Irak.

Men nu har regimen i alla fall beslutat sig för att åtala tre unga amerikaner som greps i slutet av juli för spioneri. USA hävdar att det hela bara är humbug (förmodligen sant) och kräver att ugndomarna genast släpps fri.

Iran hävdar dock att man har bevis på att ungdomarna med vilje klev över gränsen och hade tänkt ägna sig åt spionage och kontrarevolutionär verksamhet väl inne och över den iranska gränsen.

Iran spelar också själv martyrrollen. En av landets kärnforskare Amir-Houshang Sanjari har gripits med anledning av att han inte betalat underhåll efter en skilsmässa för tio år sen. Amir-Houshang har dömts till att betala hela 72 tusen dollar i uteblivet underhåll och har fängslats till han betalar av skulden. Amir-Houshang vägrar dock erkänna att han är en urusel farsa och anklagar USA för att vara rasistisk, korrupt och att anledningen till att egentligen sitter i fängelse är att han arbetat med irans atomprogram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s