Det stinker…

De tre unga amerikaner som gripits och nu kommer att åtalas för spionage kan gå en hård framtid till mötes. I vanliga fall brukar regimen vara ganska schyssta  och efter några propaganda poänger brukar man släppa vilsna turister. Men de tre unga amerikanerna kan komma att få en mycket tuffare behandling.

Det grundar sig på att regimen i Iran i sin tur har lessnat på USAs agerande i ett par uppmärksammade fall. Jag nämnde fallet med den tidigare atomprogram forskaren Amir-Houshand Sanjari. Men hans fall är bara toppen på isberget. Regimen pekar på ett flertal fall där amerikanska myndigheter på tveksamma grunder gripit och fängslat iranska medborgare med kopplingar till regimen.

Det senaste och kanske med oroande fallet är den som berör Amir Hossein Ardebili som nyligen gick med på ett fem år långt fängelse straff för att ha brutit mot amerikanska exportregler. Han misstänks helt enkelt för vapensmuggling. Men nu är fallet inte riktigt så enkelt – för Amir Hossein Ardebili var inte bosatt i USA utan i Iran.

2007 lurade amerikanska myndigheter honom till Georgien där han greps och och överfördes senare till USA. Där fick han utan rätt att kontakta familj och vänner i största hemlighet sitta i isoleringscell i fem månader innan han erkände sig skyldig till brott mot amerikanska exportregler. Efter att han erkänt sina brott har Ardebili hållits fången i över 1.5 år innan han nu fick sin dom.

Flera pekar på att agerandet kan utgöra ett farligt prejudikat. För tänk om situationen vore det omvända. Iranska myndigheter i ett trängt läge börjar lura amerikanska medborgare till mer sympatiskt inställda tredje länder där dem grips för diverse brott mot Islam. Stoppar dem i isoleringscell och tvingar dem att erkänna och därefter håller dem fångna i ytterliggare två innan de får sin rättegång.

Risken är stor att de tre unga amerikaner som nu sitter i iransk fångenskap kommer att få betala ett högre pris än de skulle ha gjort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s