Beefing up Mashaal…

Hamas Syrien baserade ledarskap har allt sedan Israels Gaza offensiv 2008/2009 tappat auktoritet i Gaza. Det talades ett tag högt om riktiga slitningar mellan de Hamas figurer som befann sig inne i Gaza och som snabbare ville ge upp och Mashaal och gänget som befann sig i Syrien och predikade motstånd medan Israeliska fosforbomber föll över det tätbefolkade Gaza.

Men Mashaal och gänget blev kvar – mycket tackvare att det är dem som sitter på pengarna och kontakterna med Hamas numera främsta biståndsgivare, Iran och Syrien. Det var inte längesedan som Hamas finansierades främst av shejkher i Förenade arabemiraten som bara allmänt ogillade Israel. Iran var en mindre biståndsgivare och banden mellan Hamas och Iran var vänliga men ”korrekta”. Men efter det palestinska valet 2006 och omvärldens beslut att isolera Hamas hamnade organisationen rakt in i den iranska regimens famn – som genast blev organisationens främsta finansiär.

Nu är det inte bara personkonflikter och gammal ost som försvårar enighet mellan Hamas och Fatah och därmed en relevant fredsprocess. Utan även iranska intressen. Så när Khaled Mashaal besökte Iran häromdagen fick han uteslutande höra om hur viktigt det var att fortsätta den väpnade kampen mot Israel. Den enda enighet som var bra och värt att namnet var enigheten i att bekämpa staten Israel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s