Studentdagen…

Imorgon infaller den årliga studentdagen som egentligen är till för att hylla de studenter som deltog under revolutionen 1979 och studenternas roll i att avsätta diktatorn Reza Pahlavi. Men regimen är rädd att reformisterna kommer att använda dagen för att mobilisera folk till nya stora demonstrationer. Därför har man enligt Reuters beslutat att dra ner på internet och mobiltrafiken samt införa demonstrationsförbud.

Det är uppenbart att en del figurer i toppen känner sig hotade. Men anledningen till att dem känner sig hotade är inte risken för stora folkliga demonstrationer utan för den inrikespolitiska maktkampen mellan typer som Mousavi och de mer hårdföra gänget runt Ahmadinejad. Hade motståndet mot det nuvarande styret varit så pass stort inom regimen så hade man inte varit lika paranoida.

Ett tydligt tecken på att oenigheten inom regimen fortsätter är att det fortsatt är väldigt svårt att få Ahmadinejad och Rafsanjani att vistas i samma rum. Nyligen höll talmannen för Majlis Ali Larijani ett så kallat ”enighets möte” där olika fraktioner i den iranska politiken skulle samlas och visa sin enighet och ”gemensam styrka”. Till mötet väntades både Rafsanjani och Ahmadinejad, men ingen av dem dök upp och 45-minuter efter att mötet egentligen skulle ha börjat tvingades Larijani erkänna att varken Ahmadinejad eller Rafsanjani tänkte dyka upp. Efteråt kom det olika förklarningar till varför Ahmadinejad inte dök upp, bland annat att han fått inbjudan försent, att han planerade en internationell resa ody. Rafsanjanis stab var mer samspelta och sa att Rafsanjani fått inbjudan dagen innan mötet och att den tidigare presidenten hade andra planer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s