Khomeini brinner…

Under demonstrationerna efter presidentvalet var det oerhört viktigt för Mousavi, Khatami och reformisterna att demonstranterna uppträdde lugnt och respektfullt. Det skulle inte verka som att demonstranterna hotade grunden för den islamiska revolutionen utan bara var missnöjda med ett stulet presidentval. Utgångpunkten var att det är lättare att få stöd från viktiga element inom regimen om man inte öppet säger att man utgör ett hot mot dem. Därför valde också Mousavi den gröna färgen (islams färg) som partifärg och uppmanade demonstranterna att bära med sig bilder av Khomeini och koranen vid demonstrationerna.

Men bristen på framgång har gjort att Mousavi inte kunnat bygga vidare på sin rörelse. Regimen har smart och effektivt hindrat honom från att spela en större roll i politiken och han ”rörelse” (i den mån det var hans rörelse) är återigen splittrat. Bristen på ledarskap inne i Iran är oppoistionens främsta problem.Det finns också tecken på att den tillfälliga koallition som kort samlades under Mousavi håller på att ramla i sär.

Under studenternas dag den 7e december utbröt mindre regimkritiska demonstrationer. Ett fåtal modiga vågade sig ut på gator och torg. Ett par av dessa begick dock det stora misstaget att riva ner och ”vanhedra” en porträtt på revolutionens fader Khamenei. Det var tillräckligt med ammunition för Ahmadinejad och Khamenei. Agerandet kopplades snabbt ihop med demonstrationerna i juni och fåtalets agerande den 7e december skulle alltså visa Mousavi och co. egentliga intentioner.Snabbt var konservativa och reformistiska parlamentsledamöter som motsatt sig Ahmadinejad ute och fördömde agerandet. Rafsanjani citerades med att fördöma händelsen osv.

Samtidigt är både Ahmadinejad och Khamenei välmedvetna om att även om folk ogillar dagens rådande styre så är det många iranier som har en minst sagt komplicerad förhållande till Khomeini. Man kanske inte gillade hans åsikter men det finns många som fortfarande hyser stor respekt för honom och hans gärning (nämligen att slänga ut USA ur Iran).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s