Kick in the nuts…

Finns det något Ahmadinejad och Khamenei kan ha gemensamt så är det att jävlas med USA. I samband med att IAEA passerar en resolution som kritiserar landet och Obama säljer ut nästan hela USAs utrikespolitik för att få till nya sanktioner mot Iran så går Ahmadinejad ut säger att Iran kommer att bygga 10 nya anläggningar för uran anrikning. Utöver det så gör Ahmadinejad en bejublad turné i Sydamerika där han bland annat fick träffa Brasiliens president Lula.

Beslutet att bygga 10 nya anrikningsanläggningar är givetvis inte bara för att jävlas med Obama – utan ska också ses som ett förhandlingsinlägg. Iran har och kommer aldrig att gå med på att ge upp sin rätt till att anrika uran och de flesta utom kanske USA har insett det. Även om jag misstänker att Obama-administrationen också har insett det men det är politiskt svårt att erkänna att Iran kommer att ha bomben inom några år.

Beslutet kan vara ett försök för Ahmadinejad att få omvärlden att inse att Iran inte kommer att backa och få dem att istället börja förhandla om antalet anrikningssajter inne i Iran och IAEAs möjligheter att övervaka dessa. Alla förslag om att anrika uran utanför Irans gränser och sedan exportera dessa tillbaka till Iran bör betecknas som döda. Ahmadinejad och kanske främst Khamenei har nu bestämt sig och frågan är bara hur långt Obama är redo att gå för att stoppa dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s