Folket talar?

Det är lätt hänt i dessa dagar att det ploppar upp självutnämnda experter som gärna uttalar sig för det iranska folkets räkning – även om många av dem bott i exil de senaste 10-åren. För den som vill veta hur läget egentligen ligger till så kan man få en liten riktning av World public opinions senaste undersökning.

Undersökningen som gjordes mellan 27/8 – 10/9 visar på en del intressanta saker, bla.
1) 63 % av de tillfrågade sa sig vara positiva till Iran och USA återupprättar diplomatiska relationer.
2) Men bara 16% sa sig ha förtroende för Obama (visserligen en ökning från 6% från den senaste undersökningen). Det är också den lägsta siffran som Obama noterar i något av de 20 länder där WPO gör undersökningar.
3) Bara 25 % av de tillfrågade tror att Obama verkligen respekterar Islam medan 59 % säger att han inte gör det.
4) Hela 77 % har en negativ syn på USA – det är visserligen en förbättring från 85 % från 2008. Bland annat säger ungefär 80 % av de tillfrågade att USA försöker försvaga och splittra den muslimska världen och ungefär 75% säger att USA är kulturimperialistisk. Men iranierna är generellt positiva till amerikaner, hela 51 % säger sig gilla amerikaner.

Sen blir det riktigt kontroversiellt. Undersökningen visar att
1) 81 % av de svarande ser Ahmadinejad som Irans legitime president.
2) 62 % säger att de helt ut litar på valresultatet medan 21 % till viss del litar på resultatet. Bara 13 % ifrågasätter valresultatet.
3) Hela 81 % säger att de är nöjda med valrörelsen och valproceduren – men bara hälften är väldigt nöjda med processen.
5) Av de svarande sa 87% att de röstade i presidentvalet. Hela 55% sa att de röstade på Ahmadinejad, bara 14 % att de röstade på Mousavi. Medan 26% sa att de inte ville svara.
6) På frågan om vem de skulle rösta på om det var val idag svarade 49 % att de skulle ha röstat på Ahmadinejad, 8 % på Mousavi, 13 % skulle inte ha röstat och 26 % ville inte svara.

Synen på Ahmadinejad och regimen…
1) Ungefär 80% säger att de anser att Ahmadinejad är ärlig – men bara hälften anser att han är ”väldigt ärlig”.
2) En majoritet uttrycker stöd för Irans olika institutioner men det är presidenten som man hyser störst förtroende för. Hela 84% har förtroende för presidentämbetet.
3) Ungefär 9 av 10 säger att de stödjer det nuvarande styrelseskicket – men bara 41 % är väldigt nöjda.
4) 6 av 10 gillar att Iran är en teokrati och bara 25 % är mot systemet.
5) Samtidigt uttrycker en majoritet att de anser att valet av den ”andlige ledaren” är demokratiskt.

Intressanta siffror visserligen. Men det finns ett litet problem. Som WPO säger själva så visar t.ex det stora antalet personer som inte ville berätta vem de röstade för i presidentvalet att rädsla spelar en roll när folk svarar på dessa undersökningar. Det gör att man måste ta svaren med en nypa salt. Men det går inte heller att kasta ut allt och säga att det här inte har en bäring på verkligheten. Sanningen ligger någonstans i mitten och det är ett problem för både regimen och alla självutnämnda experter som talar för ”alla iranier”…

Annonser

2 svar till “Folket talar?

  1. Är det inte lite tokigt att säga att sanningen ligger nån-stans i mitten, det är kanske enklast att tro att det är så?

    Som du sa själv tror jag att många i Iran lever i skräck och att de därför inte vågar uttala sig på det sättet de vill egentligen, och dessutom tror jag att många lever i ovisshet, med tanke på att alla media som är inne i landet e så kontrollerat. Dessutom är det inte så konstigt om många inte litar på Obama när Landets Ledare ALLTID haft agg mot Usa och ”lärt upp” folket att ha det. vare sig man vill eller inte lär man väl påverkas. Det sägs att om man får höra nnågot tillr’ckligt mkt så börjar man nästan tro på det. därav tveksamheten. De som däremot är riktigt insatta och verkar vara lite mer ” bildade” är ju dom som vågar ifrågasätta och utveckla. Men det här e ju bara vad jag tror. Det är som bitar jag fått veta och ta del av. Det tåls att diskuteras i allafall. Hoppas du förstår va jag menar. jag e sjukt seg i bollen just nu! ska lääsa lite till!

  2. Jag tror inte att det går att härleda allt till rädsla.

    Sen spelar det ingen roll om det är så att folket svarar så pga propaganda eller medial censur – det är i det här sammanhanget inte så avgörande. Det som är avgörande är världsbilden. Sen består inte Iran, som alla länder, inte bara av en intellektuell och insatt elit. ”Vanlighetens folk” tenderar att vara en förkrossande majoritet även i Iran 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s